DOLAR 32,3402 0.17%
EURO 35,2084 0.04%
ALTIN 2.246,350,14
BITCOIN %
İstanbul
11°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Uzmanından “çocuklarda beslenme için yemekte sağlıklı ilişki kurma” yöntemi

Uzmanından “çocuklarda beslenme için yemekte sağlıklı ilişki kurma” yöntemi

ABONE OL
26 Ocak 2023 09:30
Uzmanından “çocuklarda beslenme için yemekte sağlıklı ilişki kurma” yöntemi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Banvit BRF’nin, Milli Eğitim Bakanlığı iş birliği ile hayata geçirdiği, sağlıklı nesillerin yetişmesine ve gıda israfının önlenmesine katkıda bulunmayı amaçlayan Akıllı Çocuk Sofrası projesi danışmanlarından Eğitim Bilimci Dr. Özgür Bolat, son makalesinde birçok ebeveynin çocuğunun yemek yememesinden şikayet ettiğine dikkati çekti.

Banvit BRF’den yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Bolat, aslında çoğu zaman çocuğun yemeğe değil, anne ve babasının baskısına direnç gösterdiğini belirtti.

Peki neden başka yerde değil de burada direnç gösteriyor? sorusuna cevap arayan Bolat, makalesinde, çocukların kendi kimliklerini kabul ettirmek için direnci genelde anne ve babanın hassas olduğu alanlarda gösterdiğine değinerek “Bazı çocuk bunu yemekte yapar, ailesinin Elalem ne der? korkusunu keşfeden çocuk ise misafir geldiğinde veya AVM’de yapar. Tabii aslında bir alanda direnç gösteren çocuk, başka durumlarda da gösteriyordur ama aileler genellikle hassas olduğu durumlardaki direnci hatırlar.

Kısacası, çocuk yemeğe değil, baskı, zorlama ve müdahaleye direnç gösteriyor olabilir. Bu da evde ilişkinin zayıf olduğunun göstergesidir. Bu durumlarda çocuk hem aile ile hem de yemekle olumsuz ilişki kurabilir. Çünkü yemek zamanını, baskı ile bağdaştırır ve yemek yemeye direnir.” değerlendirmesini yaptı.

Makalede şunlara vurgu yapıldı:

“Hem yemekte hem de yemekle doğru ilişki kurmak gerekiyor. Yemekte ilişkiyi bozan bazı ebeveyn davranışları vardır. Zorla yemek yedirmek, yemekte sohbet etmemek (eskiden sohbet ayıp karşılanırdı ama şu anda bağlanma için bir fırsat olarak görülmeli), tablet veya telefon vermek, çocuğun yaşı uygun olması rağmen ebeveynlerden farklı yemekler vermek (bebekse tabii ayrı olmak zorunda), ne kadar ve nasıl yiyeceğine müdahale etmek, sürekli uyarıda bulunmak, çocuğun doyup doymadığına onun adına karar vermek, okulla ilgili kontrol soruları sormak, uçak yapmak gibi kandırarak yemek yedirmek veya dikkatini başka tarafa çekmek gibi davranışlar, yemekte ilişkiyi olumsuz etkiler.

Bu nedenle hem yemekle hem de yemekte sağlıklı ilişki kurmak için çocuk yemek alanını keyifli ve ailesiyle bağ kurduğu bir yer olarak görmelidir. Ayrıca mümkünse düzenli olarak yemekler ailece birlikte yenilmelidir. Kanada’da yapılan bir araştırmada aile ile haftada en az 3 kez yemek yiyen çocukların fast food tarzı yemekleri daha az tükettiği saptandı. Kısacası, çocuk yemekte iyi ilişki kurunca, yemekle de iyi ilişki kurar.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş