DOLAR 32,3354 0.16%
EURO 35,1844 -0.02%
ALTIN 2.241,10-0,10
BITCOIN 2091910-5,46%
İstanbul
11°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

6 YAŞINDA EVLENDİRİLME DAVASI; ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMALAR YAPILDI

6 YAŞINDA EVLENDİRİLME DAVASI; ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMALAR YAPILDI

ABONE OL
1 Şubat 2023 10:00
6 YAŞINDA EVLENDİRİLME DAVASI; ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMALAR YAPILDI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

6 yaşındaki çocuğun evlendirilmesiyle ilgili eşi Kadir İstekli, baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel’in yargılandığı davanın duruşmasının kapalı yapılmasına ve yayın yasağı getirilmesinin ardından, adliye önünde basın açıklamaları yapıldı. Davaya katılma taleplerinin reddedilmesine ve duruşmanın kapalı yapılması kararının yanlış olduğu belirtildi.

Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel cezaevinden getirildi. Diğer sanık anne Fatıma Gümüşel katılmadı. Mağdur H.K.G. ise celse arasında ifade verdiği için duruşmaya katılmadı. Duruşmaya yaklaşık 40 İl barosundan avukat ve SAADET Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) Başkanı Saadet Özkan katılma talebinde bulundu. Ara kararını açıklayan mahkeme, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve müşteki hariç katılma taleplerinin reddine karar verdi. Ayrıca heyet duruşmanın kapalı olarak devam edilmesine, yayın yasağı ve gizlilik kararı getirilmesine hükmetti. Duruşma 16.30’a kadar ara verilirken, salon boşaltıldı. Ara kararın açıklanmasının ardından İstanbul Barosu avukatları, KADEM ve UCİM ve Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği üyeleri adliye önünde basın açıklaması yaptı.

KADINLAR VE ÇOCUKLAR İÇİN VAR OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

İstanbul Barosu Başkanı Avukat Filiz Saraç, 6 yaşındaki bir çocuğun istismarı bütün vicdanları, yürekleri dağladı, yaraladı. Bugün baro başkanlarımız, kadın hakları merkezleri, çocuk hakları merkezleri temsilcileri, Türkiye’nin dört bir yanından avukatlarımızla buradaydık. Çocukların sesi olmak, kadınların sesi olmak için buradaydık. Eksikti sanıklar, çocuk istismarını yeşerten, laik hukuk devletiyle sorunlu yapıları bu memlekette oy uğruna göz yumanlar da sorumluydu. Bu yapıları denetlemeyenler de sorumludur. Annelerin, babaların suça ortak oldukları, şikayetten vazgeçtikleri bir dünyada, baroların avukatların katılma talepleri kabul edilse de edilmese de hep var olacaklar ve bu duruşmaları takip edeceklerdir. Maalesef bugün davanın kapalı yapılmasına karar verildi, baroların müdahillik talepleri kabul edilmedi. Biliniz ki biz her daim istismara uğrayan bu çocukların sesi olacağız dedi.

HAK ETTİKLERİ CEZALARI ALMALARI İÇİN DAVANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Hukuk Kurulu Başkanı Avukat Helin Görgül ise açıklamasında, Davanın ilk duruşması sizlerin de bildiği üzere biraz önce görüldü. Aslında tamamı bitmedi ama, mağdur can güvenliği nedeniyle 17 Ocak günü İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde talimat yoluyla dinlenmişti. Aile Bakanlığı’nın da müdahil olduğu bu davada bugün Türkiye’nin birçok yerinden baro il temsilcileri, birçok sivil toplum temsilcileri katılmıştı. Biz de müdahillik talebinde bulunduk. Ancak bu talepler mahkeme tarafından kabul edilmedi. Sadece mağdur vekili ve Aile Bakanlığı’nın davaya katılması kabul edildi. Bundan sonraki duruşmaların da kapalı olarak yapılmasına karar verildi. Ancak biz KADEM olarak toplumun vicdanını derinden yaralayan her olayda olduğu gibi, bu davada da yargılamanın en hızlı ve adil bir şekilde gerçekleştirilmesi, iddiaların aydınlatılması ve sanıkların hak ettikleri cezaları almaları için sonuna dek davanın takipçisi olacağız şeklinde konuştu.

CEZA ALMAZLARSA BİRÇOK ÇOCUĞA İSTİSMARIN KAPILARI AÇILACAKTIR

SAADET Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) Başkanı Saadet Özkan de, Ne yazık ki bu tarihi davada kapalı yargılamaya karar verilmiştir. Bu çocuk ve onun yaşadığı çocukluktaki zulüm için bugün mahkemede içeriye girmek için çok ciddi çaba harcadık. Eğer bugün istismarcılar bu davada ceza almazlarsa birçok çocuğa istismarın kapıları açılacaktır. Biz mücadelemize devam edeceğiz ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

deneme
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş